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Informal Interpretations of Interest 
  
Reprinted below are a few of the recent informal interpretations provided to NFSA 
members through the “Engineer of the Day” program.  These interpretations have not 
been balloted in accordance with the NFPA Regulations Governing Committee Projects 
and therefore should not be relied upon as official positions of the NFPA or its technical 
committees: 
  

Noncombustible Spaces Above Cloud Ceilings 
  
Q: Are sprinklers required in a noncombustible plenum space above a “cloud ceiling”? 
  
A: Yes. Since the space above a cloud ceiling is not a concealed space, it is open to hot 
gasses from a fire, which could theoretically damage structural members prior to 
sprinkler activation at the lower level.  NFPA 13 requires sprinklers in all building areas 
except as specific omissions are allowed. 
   

Overlapping Sprinkler Systems 
  
Q: If the hazard has been increased in a sprinklered area, can a new system be overlaid on 
the original to produce the higher needed density, as an alternative to removing the 
system and starting anew? 
  
A: Yes, so long as several other conditions are met: 
  

1. 1.      All areas of the building must be protected by sprinklers from both 
systems, meaning that the new system will likely require sprinklers near all 
walls. 

2. 2.      The location of sprinklers on the old and new systems must be staggered 
such that the minimum distance between sprinklers is not violated, which may 
be difficult for sprinklers near walls.  For spray sprinklers, NFPA 13 allows 
the use of baffles. 

3. 3.      Since every sprinkler in the design area is considered to flow water, the 
number of new system sprinklers in the design area will likely be high 
compared to the original system.  This is a consequence of the inefficiency 
associated with putting sprinklers near walls. 
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4. 4.      The water supply must be capable of supplying both systems 
simultaneously. 

  
In past years, the concept of overlapping systems was actually promoted by one insurance 
authority as an enhancement of reliability, since protection from one system could remain 
in place while the other system was being serviced.   
  

Criss-Cross Obstructed Construction 
  
Q: Where solid structural members 8 inches deep support perpendicular solid structural 
members 6 inches deep, and both types of members are spaced 6 ft on center, is the 
construction considered obstructed?  If so, should sprinklers be spaced 1 to 6 inches 
below the 6-inch deep members or 1 to 6 inches below both sets of members? 
  
A: The answer to the first question is yes, since solid structural members spaced less than 
7-1/2 ft on center fall within the category of obstructed construction.  Since the lower 8-
inch deep members do not extend to the ceiling, they will not trap heat as in panel 
construction.  Sprinklers should therefore be located with deflectors 1 to 6 inches below 
the higher members, positioned far enough from the lower members to meet the “beam 
rule” of Section 8.6.5.1.2.    
  
NFSA Tuesday TechAlert is c. 2004 National Fire Sprinkler Association, and is 
distributed to NFSA members on Tuesdays for which no NFSA Technical Tuesday Online 
Seminar is scheduled. Statements and conclusions are based on the best judgment of the 
NFSA Engineering staff, and are not the official position of the NFPA or its technical 
committees except as noted. Please send any comments or questions to Russell P. 
Fleming, P.E. at fleming@nfsa.org. 
  
Next NFSA Technical Tuesday Online Seminar: September 14, 2004 
Subject: Residential Sprinkler Obstructions  
Instructor: Victoria B. Valentine, P.E. 
For more information go to www.nfsa.org 
  
In the promotion of the fire sprinkler concept, the National Fire Sprinkler Association 
represents all fire sprinkler industry interests including fire sprinkler contractors, 
manufacturers and suppliers of fire sprinklers and related equipment and fire protection 
professionals. Established in 1905, the National Fire Sprinkler Association provides 
publications, nationally accredited seminars, representation in codes and standards-
making, market development, labor relations and other services to its membership. 
Headquartered in Patterson, New York, the National Fire Sprinkler Association has 
regional operations offices throughout the country. 
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